Historiaa

Kun tango tuli Suomeen –
SE OLI SENSAATIO

Venäjän keisarikuntaan kuuluneessa Suomen suuriruhtinaskunnassa elettiin syksyä 1913. Pääkaupungin Helsingin varsin vähäveristä huvielämää alkoivat ravistella villit, lähinnä Pariisista ja Berliinistä kantautuvat huhut uudesta ennen kokemattoman syntisestä ja riettaasta tanssista: tangosta.

Sen ennakoitiin saapuvan myös Helsinkiin. Lokakuun aikana alkoikin sitten Helsingin Sanomiin ilmestyä sarja mainoksia, joissa kerrottiin lähestyvästä tangomatineasta.

Pääkaupungin parempien piirien Berliinissä ja Pariisissa käyneet edustajat kantoivat omat liioittelevat kortensa ennakkohuhujen kekoon. Kerrottiin hätkähdyttäviä tarinoita maailman metropolien varieteeteattereiden ja tangoklubien synnin sumuun kietoutuvista tangonumeroista.

Ennakkomainonta yhdistyneenä tällaisiin kiihdyttäviin tarinoihin nostivat ennakko-odotukset ja uteliaisuuden lähes kestämättömäksi. Kaikki edellytykset sensaation syntyyn oli olemassa.

Matineapäivä silloisessa Helsingissä oli kolea ja sateisen harmaa. Säällä ei kuitenkaan ollut mitään vaikutusta. 600 helsinkiläistä tangoelämyksen etsijää täytti Apollo-teatterin Etelä-Esplanadilla.

Mitä sitten nähtiin? Yhtenäistä kuvausta tanssitaiteilijoiden Toivo Niskanen ja Elsa Nyström, ei ole löytynyt. Myöhempien tapahtumien, piirrosten ja valokuvien perusteella voidaan olettaa, että kysymyksessä oli argentiinalaisen tangon salonkitangoksi tyylitelty versio. Sen voisi kuvitella nykyisen kilpatanssitangon ja argentiinalaisen tangon yhdistelmäksi.

Ei myöskään tiedetä millaista tangomusiikkia tanssipari käytti. Se tiedetään, että matineasta tuli valtava menestys. Apollo-teatteri myytiin loppuun neljä kertaa. Siitä tangosta, johon sotien jälkeinen Suomi sitten hurahti, ei kukaan osannut edes unelmoida. Sensaatio oli saapunut kaupunkiin. Oli marraskuun toinen päivä vuonna 1913.

Heikki Kahila