Kilpailun taustaa

Sävellys- ja sanoituskilpailun taustaa

Suomalaisen Tangon Satumaa ry järjestää sävellys- ja sanoituskilpailun lapsille ja nuorille sopivien tangomusiikin kappaleiden etsimiseksi.

Suomalaisen Tangon Satumaa ry on järjestänyt jo yhdeksän vuoden ajan Tangovekara- ja Tangojuniori-kilpailuja. Lapsia ja nuoria on haettu esikarsinnoissa joka puolelta Suomea, yleensä viideltä kuudelta paikkakunnalta. Loppukilpailut on pidetty Tangomarkkinoiden aikana Seinäjoella. Laulukilpailuihin osallistuvat sekä tytöt että pojat.

Kilpailujen järjestäjillä on koko ajan ollut ongelmallista löytää sopivia kappaleita tangomusiikin alueelta lasten laulettavaksi. Tätä epäkohtaa korjatakseen on Suomalaisen Tangon Satumaa ry päättänyt järjestää sävellys- ja sanoituskilpailun.

Pidämme tärkeänä, että lapset ja nuoret saavat omakohtaista kokemusta ja tietoa suomalaisen tangon esittämisestä ja perinteestä. Suomalainen tango on kansallista kulttuuria, jonka perinteestä ja traditiosta haluamme lasten ja nuorten pääsevän osalliseksi.

Jokaisen kilpailun finalistit saavat henkilökohtaista palautetta esiintymisestään ja suunnitteilla on myös ammattimaista musiikkipedagogista kurssitoimintaa/leiritoimintaa.

Kilpailun järjestäjät pitävät tärkeänä, että laulujen sanoitukset ja aihepiiri on lapsilähtöinen. Tärkeää on, että lapset ja nuoret laulavat tangolauluja, jotka ovat sopivia heidän laulettavakseen sekä sävellykseltään ja erityisesti sanoitukseltaan niin, että he ymmärtävät laulamiensa laulujen sanoituksen merkityksen.

Sanoitus- ja sävellyskilpailu järjestetään nyt kolmannen kerran. Edelliseen tuli 23 ehdotusta ympäri Suomea. Yhdistyksellä on tarkoitus koota näiden edellisten vuosien kilpailujen sadosta äänite, jotta nämä hienot tangolaulut tulisivat laajempaan tietoon ja käyttöön ja hyödyttäisivät kaikkia tekijöitä ja tietenkin rikastuttaisivat lasten ja nuorten suomalaista tangolaulukulttuuria.